Izborna sjednica Distrikta

U najstarijoj županiji u Hrvatskoj, u gradu Varaždinu, održana je izborna sjednica Distriktnog odbora IW Distrikta 191 Hr koji je ove godine pod vodstvom IWK Varaždin - slavljenika 25 godina postojanja .
U radu skupa sudjelovalo je 50-ak članica iz 11 klubova, a uvodne riječi dobrodošlice uputila je dosadašnja predsjednica Distrikta Ruža Šmrček izrazivši zadovoljstvo što je iza nas plodna godina u kojoj je, pod internacionalnim motom "Činite čuda" u lokalnim sredinama, ali i na razini Distrikta, provedeno niz humanitarnih, edukativnih i preventivnih akcija, a izgrađeni su i novi mostovi suradnje na međunarodnom planu.
Sandra Neretljaković, predsjednica IWC Palmina i bivša board direktorica IIW, izvijestila je prisutne o nedavnom boravku naših članica u Riminiju na poziv talijanskih prijateljica iz Districta 206 i 209, koje su organizirale Forum "IW Most mira" u duhu dobre suradnje među zemljama uz obale Jadranskog mora.
Nacionalna predstavnica Snježana Petrović-Tkalčec istakla je skup u Riminiju kao primjer širenja prijateljstva i globalnog povezivanja pred veliku obljetnicu - 100 godina prijateljstva i služenja unutar djelovanja humanitarne organizacije IIW - koja će iduće godine, od 7. do 10.svibnja, biti svečano obilježena u "rodnom" gradu Manchesteru.
Nakon financijskog izvješća u proteklom razdoblju koje je podnijela tajnica Distrikta Radmila Miko uslijedile su zanimljive prezentacije po klubovima iz Dubrovnika, Splita, Pule, Rijeke, Karlovca, Zagreba, Slavonskog Broda, Čakovca, Preloga, Osijeka i Varaždina...U tim prezentacijama dolazi do izražaja domišljatost pojedinih klubova u provedbi programskih sadržaja, ali i ad hock aktivnosti za pomoć potrebitima, a potonje je gotovo nemoguće taksativno pobrojati....
Zalaganjem klubova donirani su vrijedni uređaji za bolničke odjele, organizirana terapijska jahanja za autističnu djecu, održani tradicionalni humanitarni koncerti, adventski i uskršnji štandovi, organizirana su predavanja o zdravlju žena i djece, stipendiraju se studenti, pomažu štićenici dječjih domova i udrugama koje skrbe o beskućnicima, a sudjeluje se i u akcijama drugih udruga.
IWC Split Palmina je, dobivši ideju od kluba iz Osijeka, pokrenuo , između ostalog, akciju "Kolač dobrote" , kojom su se zahvaljujući nesebičnoj podršci splitskih ugostitelja prikupila sredstva za pomoć žrtvama obiteljskog nasilja. Ta akcija, koja je pokrenuta prošlog ljeta, prihvaćena je od strane više klubova te je predloženo da postane tradicionalna akcija na razini Distrikta.
Svi klubovi su sudjelovali u akciji IW Distrikta 191 Hr za pomoć stradalima u Turskoj i Siriji, kao i u distriktnoj akciji za nabavu aparata za Neonatološki odjel Varaždinske bolnice.
Emotivan trenutak nastupio je dolaskom na skup dugogodišnje članice čakovečkog kluba, umirovljene učiteljice Marije Žišković (81), kojoj je Ruža Šmrček uručila najveću nagradu IIW za osobni doprinos "The Margarette Golding Award".
Na kraju skupa je za predsjednicu Distrikta 191 Hrvatska izabrana Ana Mikec Crnković, koja je u prigodnom govoru istakla da puno malih akcija zavrti veliki kotač dobrote.
Za nacionalnu predstavnicu 2023.-2025. godine izabrana je Sanja Pejić Roško, a Snježana Petrović-Tkalčec odlazi na dužnost IIW board direktorice.
Sve članice prisutne na konferenciji sudjelovale su u svečanosti u povodu 25.godišnjice djelovanja IWC Varaždin, a druženje je nastavljeno sutradan organiziranim obilaskom Starog grada.
Autorica teksta: Branka Oreb Jerković ( IWK Split Palmina)