Novosti

Riječ Predsjednice 2009/2010
Klub Varaždin - 2009-10-15

Drage prijateljice,

Zahvaljujem na povjerenju i časti koju ste iskazale odabravši IWC Varaždin i mene osobno za predsjedavanje Districtom 191 u godini 2009/2010.

Poradit ćemo i nadalje na međusobnom zbližavanju i druženju, kako među članicama u klubu, tako i među članicama klubova kroz što više zajedničkih druženja i akcija za pomoć ženama , djeci, starima i bolesnima, provodeći osnovna načela rotarijanstva.

Kao i do sada, u svih 12 IWC koji su objedinjeni u district 191 , svaki će klub djelovati i provoditi akcije lokalno tj. u sredini koju najviše poznaje jer tu može i najviše doprinijeti. Mi ne možemo promijeniti svijet, ali možemo se svakodnevno truditi da ovaj svijet, tu gdje se mi nalazimo, učinimo malo boljim i ljudskijim , biti tu za druge i biti na korist svojoj zajednici.

Globalno, podržat ćemo akciju Međunarodnog Inner Wheela koja se i ove godine provodi u suradnji sa UNICEF-om. U prošlom trogodišnjem mandatu provodila se akcija obrazovanja djevojčica na Madagaskaru, a zbog iznimno velikog uspjeha tog projekta odlučeno je da se i u periodu od 2009. do 2012. nastavi s obrazovanjem djevojčica, ali ovaj puta u Boliviji. Bolivija je druga najsiromašnija zemlja u Latinskoj Americi gdje 34,5% stanovništva živi u ekstremnom siromaštvu (sa manje od 1 USD po osobi dnevno) .U naročito nepovoljnom položaju su ruralne regije. Pismenost ( za 19 godišnjake i starije) je 85 % na nacionalnoj razini i 74% za ruralna područja. Polovica djece s ruralnih područja koja su uključena u obrazovanje, većina njih djevojčice, prekidaju školovanje prije završetka osmogodišnjeg osnovnog obrazovanja. Stopa učenika koji završavaju 8. razred je samo 45%.

Predsjednica Međunarodnog Inner Wheel u 2009 -2010. Anne Fryer iz Engleske odredila je moto za ovu godinu

HELP BRING HOPE

što u prijevodu znači:

POMOĆ DONOSI NADU

“Vrlo često se događa da oni kojima pokušavamo pomoći imaju vrlo malo, a često i ništa. Mi ne možemo zamahnuti čarobnim štapićem i riješiti njihove probleme, ali uvijek možemo donijeti barem malo NADE- a vrlo često je NADA dovoljna da bude stvarna POMOĆ.“
Vjerujem da smo svih ovih godina kroz naše akcije provodile upravo ovu misao vodilju. Pomagale smo onima kojima je ta pomoć bila najpotrebnija i u tom trenutku dale nadu u bolji život, u bolju sutrašnjicu, ukazale na to da nisu sami i da će pomoć stići kada se imaju kome obratiti. Nastavit ćemo istim entuzijazmom i dalje zajedno.

I na kraju, željela bih zahvaliti svim mojih prethodnicama koje su se svojski trudile da ovaj District postave na noge i omoguće nesmetano funkcioniranje , a posebno Cvetani Divić i prijateljicama IWC Pula na doprinosu i plodnom radu u prošlom mandatu.

Vaša Ruža Šmrček